Giv stafetten videre til nye kræfter i dansk landbrug
Giv stafetten videre til nye kræfter i dansk landbrug - SEGES Projektsitet
Formålet med projektet er at understøtte ejer- og generationsskifter af landbrugsvirksomheder, så der gives
plads til de nye kræfter i dansk landbrug.
Flere forhold kan have en positiv effekt på, at unge landmænd får egen bedrift, og disse forhold er der fuld
gang i at belyse i projektet i 2018. I 2019 færdiggøres arbejdet omkring bl.a. at understøtte, at ejer- og generationsskifter
kommer tidligere i gang, end de gør i dag, og at de unge landmænd bliver hjulpet godt på vej,
når de går fra at være driftsleder til at blive virksomhedsejer. Der er mange valg at træffe, bl.a. hvilken form
virksomheden skal drives i – skal det være det traditionelle I/S, eller kan det lette finansieringen, at virksomheden
drives i selskabsform? Endelig vil projektet også gøre en indsats for at skabe større juridisk tryghed
og sikring i landmandsfamiliens hverdag i forbindelse med et generationsskifte. Der er fokus på at sikre, via
flere forskellige målrettede formidlingsindsatser, at viden og resultater formidles til og implementeres hos de
unge landmænd, således at flere nye kræfter kommer i gang i landbruget.
Det forventes, at ca. 30 pct. af de 3.000-4.000 heltidsbedrifter, der skal ejer- og generationsskifte indenfor de
kommende 5 år vil kunne opnå en stor nytte og positiv effekt af projektets resultater. Flere ejer- og generationsskifter
indenfor dansk landbrug vil øge dansk landbrugs samfundsmæssige værdiskabelse, da det vil
løfte noget af den ”ejer- og generationsskiftepukkel”, der opleves i samfundet generelt.
”Vi har haft mange overfladiske snakke, så det er rart, når det hele bliver konkret.” Søren Frank og hans far har sammen med rådgiver Ole Maagaard Pedersen sat retningen for deres generationsskifte med ejerskifteværktøjer fra SEGES og lidt god kemi.
Store forskelle på ejerlederens alder i små og store landbrugsvirksomheder. SEGES har med en analyse af de dan-ske landbrugsvirksomheder, nuanceret ejerskifteudfordringerne i dansk landbrug. De danske ejerledere bliver fortsat ældre.
Nikolaj Madsen og faren Jens Madsen er i gang med at generationsskifte på Lille Harresøgård ved Give, hvor de driver et landbrug med 160 årskøer og 260 ha.
Analysen er præsenteret for landmænd og rådgivere LandboNord, Patriotisk og Centrovice, på Bestyrelsesuddannelsen, Axelborg, for erfagrupper med landmænd, banker og studerende
33 procent af alle ejerledere med en nettoomsætning under 2 mio. kr. har passeret de 66 år, siger SEGES’ ejerskifteanalyse. Økonomicheferne i DLBR inviteres derfor til at nedsætte et team af medarbejdere, som skal arbejde målrettet med ejerskifte.
Notatet evaluerer brugen af ejerskifte-værktøjerne og præsenterer et forslag til videreudviklingen af dem samt samler op på denne videreudvikling og testen heraf
Med SEGES nye dialogværktøj ”Min drøm – min vej” kan du som underviser let facilitere et forløb, som giver de kommende landmænd indsigt i egne styrker og svagheder.
Pjece indeholdende skabeloner og forslag til bestemmelser ved indgåelse af I/S kontrakter. Anvendes som et supplement til eksisterende og nye kontrakter
I/S-kontrakter er lidt ligesom en bil. De skal også til service engang imellem. Hvornår har du sidst foretaget et ”servicetjek” af dine kunder interessentskabskontrakter? Måske er tiden inde nu.
Tanken om, at grønne obligationer inden for en overskuelig fremtid kan komme til at finansiere vindmøller, biogas- og bioraffineringsanlæg, er måske ikke helt ved siden af.
Flemming Nielsen stiftede kvæggården Gl. Neergaard A/S sammen med 5 kolleger i forbindelse med et generationsskifte. Deres indbyrdes sparring har indtil nu kastet rigtig gode resultater af sig. Ligger på SEGES.TV
Notatet definerer begrebet ”grønne obligationer” og undersøger den hidtidige udbredelse. Samtidigt diskuteres også fremtidige udfordringer og potentiale for grønne obligationer i landbruget
Ejner Hansens svineproduktion er omdannet til et anpartsselskab for lettere at gennemføre et generationsskifte på sigt. Han har for eksempel fået skilt tingene ad i en selskabsdel og en privat del. Ligger på SEGES.TV
Står du overfor et generationsskifte af din virksomhed, eller er du arving i et dødsbo med virksomhed, så bør du måske undersøge, om du kan generationsskifte med nedsat bo-og gaveafgift. Tegnefilmen ligger på SEGES.TV
Notatet giver en opdatering på landbrugsfinansiering via crowdfunding og analyserer muligheden for mellem- og projektfinansiering ved hjælp af transporter i EU-støtte og efterbetaling
Notatet beskriver hvilken viden, der mangles om selskaber, med henblik på at identificere, om der er nogle situationer, hvor selskaber glemmes eller fravælges på et ubelyst grundlag
Det er en god ting ikke at være alene om at have hånden på kogepladen. Det kan Flemming Nielsen tale med om. Han stiftede kyllingefarmen Hørsted Agro A/S sammen med to kolleger i 2014 som led i et generationsskifte. Ligger på SEGES.TV
Miniordbog med overblik over de vigtigste ord og begreber, som knytter sig til pensionsområdet. Folderen beskriver både private pensionsordninger og sociale pensioner, herunder folkepension.
Arrangér et møde for jeres landmandskunder om pension, selskaber, nedsat bo- og gaveafgift samt ægtefælleloven. Så kommer Jane Karlskov Bille, Maria Louise Dahl og Kirstine Østergård Kortbæk fra SEGES og holder gratis oplæg.
Få overblik over de vigtigste begreber på pensionsområdet, og bliv klogere på de forskellige pensionsordninger, der findes, når vi fortæller dig, hvad du bør vide om pension for landmænd.
Det har altid været vigtigt for svineproducent Ulrik Krogsgaard at spare op til pension. Hør mere om, hvad Ulrik har gjort, og få fem gode råd om pension og forsikring fra Jane Karlskov Bille og Kenneth Kjeldgaard, SEGES.
Generationsskifter af landbrugsejendomme inden for familien sker ofte ved gave eller arv. Gavegiver eller arvelader kan beslutte at gave eller arv skal være modtagers særeje. Notatet omhandler særejets omfang ved erhvervelse og sammenblanding af formue.
Når man besøger Lars Erik Garder på Vimtrupgaard ved Vejen, mærker man, at hele familien er dedikeret til driften, som udleves med højt humør. Resultaterne skabes i en fin balance mellem det traditionsrige landbrugshåndværk og lysten til at gå nye veje.
Morten Ulbæk har drevet virksomhed i mindre end to år, men ved at kombinere stram økonomistyring med en stor portion flid har den unge landmand allerede vækstet og udviklet sin forretning.
For Kaj Munck er der ikke bare en enkelt god grund til at være landmand. Det at være landmand er en livsstil, hvor der er mange glæder. Men én af de vigtigste faktorer er arbejdet i naturen.
Best Practice, der baseret på formidlingsindsatserne i projektet, samler projektets erfaringer og kommer med en række anbefalinger til formidling om ejer- og generationsskifte til landmænd
Frihed, nærhed og sammenhold er opskriften på det gode liv på landet for familien Mølgård Nielsen. Her er far tit på arbejde - men altid lige i nærheden.
Planteavler og slagtesvineproducent Morten Yde fra Thy har været væk fra landbruget ad flere omgange. Men hver gang er han vendt tilbage. For intet andet job kombinerer iværk-sætteri med glæden ved at se ting gro og udvikle sig.
SEGES’ kampagne ’10 gode grunde til at være landmand’ sætter fokus på glæderne ved at være landmand. Og dem er der mange af, når man spørger landmændene selv. Det er strømmet ind med forslag.
For Heine Kjeldgaard er den vigtigste grund til at vælge landmandslivet, at han kan følge både dyr, planter og virksomhed gro – og være med til at styre udviklingen i den rigtige retning.
Fodermester Helle Rosenkilde drives af den frihedsfølelse, der er i landbruget. Hun trives bedst med frihed under ansvar og ser hverken samarbejde eller faste malketider som modsætninger til frihed.
Martin Jonsson driver en økologisk kvægbedrift ved Holbæk, og han har succes med en ledelsesstil, hvor medarbejderne har meget indflydelse i hverdagen.
For Vibeke Jørgensen er det glæden ved dyrene, der får hende op om morgenen. Sammen med manden Søren driver hun en mælkeproduktion med 335 køer ved Karby på Mors. Og hun kan ikke forestille sig at lave andet.